Selam dostlar,

Biliyorsunuz geçtiğimiz ay şarkı yazmak hakkında hem gerekli hem de önemli noktalara değinmiştik. Bu ayki konumuz ise, hip-hop şarkı nasıl söylenir? Öyle ki sadece rap yaparken değil, genel olarak şarkı söylemek hepimizin severek yaptığı bir çeşit deşarj olma biçimi, duygu ve düşünceleri dışa vurma yöntemi, hatta adeta bazen bir terapi. Bahsettiğimiz eylemin, hobi olarak yapılması dışında, profesyonel olarak icra edilmesi ya da kayıt ile beraber gelen bir takım gereksinimleri anlamak ve buna ait uygulamalar yapmak gerekir.

Peki, bunu şarkının genetiği ile eşleştirirken dikkat edilmesi ve yapılması gerekenler neler olabilir? Bunları sizin için açıklamaya çalıştık. Bu arada aşağıda belirtilen detaylar, tüm şarkı türlerinde uygulanması gereken bir konudur. Bu yazıda ele alınan küçük başlıklar daha çok işin yabana atılan detayları. Dolayısyla çok teknik konulara girip sizi sıkmak istemedik.


uyku düzeni ve yeme alışkanlıkarı

Bu konu çoğunlukla dikkat edilmeden atlanır. Aslında önemli bir detaydır. Öncelikle erken uyumanın fizyolojiye ve psikolojiye hangi etkileri olduğunu artık tartışmak gereksiz olur. Özellikle de rem uykusunun. Bunun dışında, gece yemek yemeyi bazen biliyorum ki sevebiliyoruz (bazen mi? şşt çaktırmayın, çoğu zaman diyelim). Ama işte şarkı söyleyeceğiniz günün öncesi gecesinde bir şeyler yememeniz konusunda dikkat etmemiz gerekir. Çünkü sese hiç de iyi gelmeyen önemli bir nokta: reflü. Zamansız yenen o gece yemekleri reflü olma ihtimalini artırdığından, seste çatlamalar, özellikle de titremeler meydana getirir (sanki kilo almak çok umrumda değilmiş gibi davranıyorum) :)


sabah şarkı söylenmez

Gece tırnak kesilmez gibi bir şey oldu ama, öyle... Alışkanlık meselelerini bir kenara bırakırsak, tavsiye edilen başlangıç yöntemi budur. Çünkü ses açma çalışmaları yapmadan önce, mümkünse 2-3 saat kadar konuşmak çok daha faydalı bir eylem olacaktır. Ne de olsa sabah uyandığımızda sesimiz normal aralıktan daha kalın tonda duyumlanır. Bunu kendi tonumuza çekmenin en doğal yolu konuşmaktan geçer.   


su içmek

Önemli! Belirli aralıklarla su içmek, ses tellerinin sürekli nemli kalmasını sağlar ki, bu da şarkı söylerken sağlanması gereken kriterdir.


Yürüyüş ve hareket

Derin nefesler alarak açık havada hareket etmek gerekir. Buna 20 dk ayırmamız yeterli. Dikkat ederseniz şarkı söylemek sadece ses tellerimizi kullandığımız bir eylem değil, aynı zamanda vücudumuzu da kullandığımız bir olaydır.


stüdyoda...

Ya da evde. Kayıdı alacağınız mekanda ses açma çalışmaları yapmadan önce hızlı bir şeyler tüketin. Gofret, çikolata vb. en mantıklısı olur. Seratonin seviyenizi artırmayla berber kendinizi daha pozitif ve nispeten daha mutlu hissedeceksinizdir. Ha... bu arada eğer acıktıysanız tabi ki öncesinde yemek yemeden buna kalkışmak olmaz. Fakat burda da önemli husus, çok fazla midenizi şişirmemeniz yönünde olacaktır. Aksi takdirde diyaframı etkin kullanamayabilirsiniz.


mam mem mim mom mum

Eğer şan eğitimi aldıysanız ya da bunun hakkında araştırmalar yapanınız olduysa, alt başlığın türkçe mealini anlamışsınızdır. Hatırlanması gereken şey, aslında insan sesinin de bir enstrüman olduğu gerçeğidir. Hem de kullanması en zor enstrüman... Bu enstrümanın çalışma prensibini öğrenmenizi tavsiye ederim. Ne de olsa ses teli dediğimiz şey, gerçek bir organ. Ses açma çalışmaları türlü türlü olmakla beraber şarkıların türüne, sesin genliğine ve şarkının tavrına göre değişir. Geniş bir egzersiz yelpazesine sahiptir. Bu konuyu burada açmanın blog yazısını gereksiz uzun kılmasını istemediğim için, araştırmanız için YouTube'u size kaynak olarak göstereceğim. Gerekli önemli ses açma çalışmalarını birbirinden şahane videolar eşliğinde öğrenebilirsiniz.


stres mi? o da ne?

Diyebilsek keşke, öyle değil mi? Ama en azından şarkı söylerken bundan uzak durmanız, şarkınızın ruh halini %101 etkileyecektir, emin olabilirsiniz. Sadece o gün için, aklınızı ve ruhunuzu o an yapacağınız işe, yani şarkı söylemeye odaklayın. Başka bir tabirle 'anı yaşayın'.


Kayda girmeden önce bu noktalara dikkat edilirse, şarkının amacına hizmet eden kaliteli bir kayıt almış olursunuz. Dikkat edilirse bu hususların çoğu, aslında sağlığımız açısından da çok kıymetli. Bunların haricinde bir de ek gereksinimler var. Bunlar;


- Sigara: Eğer içiyorsanız, kayıt günü sigara içmemek (gönül ister ki hiç içilmesin tabi...).

- Kayıt senaryoları ve detaylar: Tiers vokaller nerede giriyor? Adlib'ler nasıldı? Vokalin tansiyonu, mood'u, trafiği, vibe'ı ya da vokalinizle yansıtmak istediğiniz herhangi bir olguyu önceden planlayıp bunu kağıda dökmek sizi her zaman 1-0 öne geçirir. 

- Kendi sesin, kendi tonun: Bu aslında zamanla oturacak bir hadise ama yine de mümkün mertebe provalar esnasında bunu da araştırmanız, kendi karakteristik ses tonunuzu bulmanıza yardımcı olacaktır. Yani zamanla insanlar sizin sesinizi duydukça 'aa bu onun sesi' gibi tanıyabilirler. 


Görüşmek üzere...

Gokosoul