Herkese selam!


Bu script’i yazanların her tuttuğu altın olsun demek istiyorum çünkü Live’da işleri basit ve profesyonel tutup, aynı zamanda ultra kolaylaştıran harika bir eklenti.


İşte bu videoda sizlere Ableton Live’ı daha etkin ve kolay kullanabileceğiniz bir script’ten bahsetmek istiyorum. Müzikte iş akışı ve yöntemleri isimli bir önceki videoda yüzeysel de olsa bahsetmiştim hatırlarsanız. Şimdi en sevdiğim fonksiyonlarına göz atıyor olacağız. Bu arada terimleri Ingilizce olarak vermek zorundayım, ne de olsa Live’ın henüz Türkçe dil desteği bulunmuyor.


Websitesi üzerinden ister Win ister Mac için ücretsiz indirebiliyorsunuz. Linkini açıklamalar kısmına bıraktım. Yükledikten sonra küçük ikona tıkladığınızda iki farklı konfigürasyon seçeneği göreceksiniz. Şimdi özelliklerine bir göz atalım.



1 - Device Ekleyebilmek


İki kere sağ tuş ile tıkladığınızda Live device’larını ya da diğer 3. Parti plugin’leri çağırabiliyorsunuz. 

Device’ları şöyle ekliyoruz:


Configure Menu kısmına tıkladığınızda açılan txt belgesinde bazı basit düzenlemeler yapıyoruz. 

Ana başlığı / ile

Alt başlıkları // ile 


Kategorize edebiliyoruz. Sonra çağırmak istediğiniz şeyin adını yazıyoruz ve altına ise listede ismi nasıl kaydolduysa o şekilde giriyoruz ve boom!



2 - Plugin Pencerelerini Kapatmak


Özellikle ses tasarımı yapacaksanız çok fazla plugin penceresi açılacaktır demek. Bunu da düşünmüşler tabi. CMD (windows için ctrl) + OPT (alt) + W yaptığınızda tüm pencereler aniden kapanır, sayfa temizlenir. 



3 - Track’i Renklendirme


Renklendirme çalışırken özellikle düzenli tutmaya veya sinestezi olarak duygularınıza yön vermeyi kolaylaştırır. Renklendirmek istediğiniz track üzerine OPT (Alt) + C tuşladığınızda tüm track aynı renge boyanır.



4 - Çabuk Silme


Eğer klavyede direk delete tuşu yoksa bunu 0’a iki kere basarak yapabiliyorsunuz. 



5 - VST Kısayolları


1-4 tuşları in xFer Serum’da "OSC", "FX", "Matrix", "Global" sekmelerine hızlı geçiş yapmanızı sağlar.



6 - Yeni versiyonları save’leme 


CMD (ctrl) + OPT (alt) + S



7 - InsertWhere Device 


Seçtiğiniz device ya da plugin’i efekt zincirinde nereye koyacağınıza yardımcı olan bir Max For Live plugin’idir. Bu arada elektronik müzik prodüktörü MatZo yapmış bunu sağolsun. Tek yapmanız gereken, bunu master kanala atmak olacaktır. Gördüğünüz gibi END dediği varsayılan ayar olan her seferinde en sona eklemeye yarıyor. RIGHT ise seçili device’ın sağına, LEFT ise seçili device’ın soluna ekliyor. Aslında tek bir problemi var bu device’ın o da, en son nerde kaldığını unutabiliyorsunuz dolayısıyla master kanala dönüp bakmadan işlem yapılamıyor olması.



8 - Project Time


Project Time programı ne kadar süre kullandığınızı gösteren bir detay. 



Eklentileri ücretsiz indirebilirsiniz...

LES (Live Enhancement Suite): https://enhancementsuite.me

InsertWhere Max For Live Device: http://bit.ly/InsertWhere



Spotify geçtiğimiz günlerde 750 bin şarkıyı sildi. Bu olayın son günlerde oldukça gündemde olan, whatsapp mevzusundan da aşina olduğunuz 'metadata' kavramı ile doğrudan ilişkisi mevcut.


Detaylar için Beatcord YouTube kanalındaki videoyu izleyebilirsiniz.