
Tekrar merhaba,
Bu ay sizlere bir teşekkür ile başlamak istiyorum. İlginin daha ilk aydan itibaren bu kadar güzel ve iyi olacağını pek tahmin etmemiştim. Müziğini yapmak ve bunu yaymak için adeta müzik neferi gibi çalışan bir nesil geliyor sanırım, bunu anladım... Bu, Türkiye adına inanılmaz bir şey! Çünkü yetenek ve müzik kariyeri arzusu bir araya geldiğinde sonuçların neler olabileceğini tahmin edebiliyorsunuzdur. Bu yolda BSA ekibi olarak sizlerle beraber yürüyor olmak heyecan verici bir deneyim :)
Blog'umuzun bu seferki konusu rap şarkısı yazımı hakkında olacak. Biliyorsunuz ki beat maker'larımız sizlere her seferinde farklı içerikler oluşturmaya çalışıyorlar. Dolayısyla ilham vermek için ellerinden geleni yapıyorlar. Müziğin konuyu anlatmasının yanında, beat'e geçici olarak verdikleri isim ve hatta grafiklerin seçimine kadar, özenli bir çalışma yürütüyorlar.
Peki ya hip-hop şarkılarınız için söz yazmak? Bunu en rahat nasıl yapabilirsiniz? Sizin için derlediğimiz maddeler üzerinden örneklerle anlatmaya çalıştık.
Doğru beat'e karar vermek
Öncelikle şarkının türüne, nasıl bir ruh halinde, hangi bpm'de olması gerektiğine karar vermek gerekir. Her beat'in açıklamalar kısmında bu parametrelere göre küçük notlar bulabilirsiniz. Ayrıca filtreleme ya da arama motorunu kullanarak da içinizden gelen her hangi bir mood'a ilişkin beat ya da stok müzikleri görüntüleyebiliyorsunuz. Bunların yanında bir de şarkınızın trafiğine karar vermeniz gerekir. Beat'lerde genelde şu trafik şablonları kullanılır:
Verse, Nakarat, Verse, Nakarat
Nakarat, Verse, Nakarat, Verse, Köprü, Nakarat
Verse, Nakarat, Verse, Beatswitch
verse yazmak
Verse yazarken takip edebileceğiniz bazı durumlar vardır. Bunlardan ilki 'rhyme and flow (kafiye ve akış)'. Şiirlerdeki kafiyeleri bilirsiniz. İşte rap yazarken de bu yöntem sıklıkla kullanılır. Buna örnek olarak:
....a ....a
....b veya ....a
....a ....a
....b ....a
şeklinde bir düzen oluşturabilirsiniz. Bunun yanında 'double rhyme' denen bir yöntem de kullanabilirsiniz. Peki 'double rhyme' nedir? Cümledeki kelimlerin sesli harf uyumlarıdır. Örnek olarak: .... bahar, .... rakam, ....salak vb. Görüldüğü üzere hepsinde iki adet 'a' seslisi mevcut. Böylece kafiye oluşturmuş olursunuz.
Ya da double ryhme yapmadan da bunu kullanabilirsiniz. Örnek: .... benim peşimde, ....yine beyninle vb. Bunu okurken ikinci cümledeki 'beyninle' kelimesini, tıpkı 'peşimde' der gibi tonlayabilirsiniz. Böylece şarkınız daha akılda kalıcı olabilir.
anlam bütünlüğüne dikkat
Yazdığınız sözler birbirleriyle alakasız olmamalıdır. Çelişkili ifadeler kullanılmamalıdır. Kelimelerin anlamlarını bilmeden cümle içinde kullanmamak gerekir. Mesajı net ifade edebileceğiniz kelimler seçmelisiniz. Bu sayede hikayesi bozulmamış, akıl-mantık düzlemine oturtulmuş bir şarkı yazmış olursunuz.
Yabancı kelimeler kullanmak
Yazarken akla bazen yabancı kelimler de gelebiliyor. Fakat bu yabancı kelime, olurda cümlenizin anlatmak istediği şeyi 'şak' diye anlatıyorsa ya da başka bir tabirle; kelime, 'cuk' diye oturuyorsa, neden olmasın? Ha şak, ha cuk. Hangi ses efektiyle oturduğu değil, şarkınıza hizmet etmesi önemlidir ;) Örnek olarak:
Çevir resmi öyle bak, varsa yine terslik
Hoodie oversize bro! altta çorap terlik.
Haz (Gezegen)
punch-line nedir?
Hip-Hop şarkılarda sert ve vurucu olan kısımlara verilen addır. Bitiriş cümlesi olarak da bilinir. Ünlemli kısma 'punch', taşıyan satıra da 'line' adı verilir. Genelde freestyle tarzda yazılan sözlerde duyabilirsiniz. Mesela salt küfürler punch-line değildir. Punch-line, sivri bir zeka ürünü olup, yaratıcılığı da kullanarak, karşı tarafı kelime oyunlarıyla ya da sanatsal biçimde alt etmek demektir. Daha yalın bir ifade ile 'taşı gediğine koyduğu' noktadır diyebiliriz. Örnek olarak:
Trap böyle yapana hoş,
La bebe koş, la bebe coş
Siz Windows ben MacintoshNorm Ender (Mekanın Sahibi)
nakaratlar
Genelde 4 satırdan oluşup iki kere tekrar edilir. Muhtemelen şarkınızın en çok hatırlanacak kısımlarından bir tanesi. O sebepten yazması zevkli, ve bazen de bir o kadar zordur. Nakaratlar çoklu tekrarlar biçiminde ya da farklı kelimelerin bir araya gelmesi ile oluşabilir. Mesela;
Wir sind Kral, Wir sind Kral
Wir sind Kral, Wir sind KralUFO361, Ezhel (Wir sind Kral)
ya da
321 bitir işi, bu Rap'im iyi ve bitirici.
Popüleriz gibi gibi, göremedin ki Biggie Biggie
Yalan olur birikimin, göremez işini bir-iki bin
Dedim "Hip-Hop iyi fikir", iyi gelir ve bir-iki milBen Fero (321)
adlib nedir?
Aslında doğaçlama anlamına gelir. Şarkılarda bazı kelimelerin sonuna emprovize biçimde ya da önceden hazırlanmış olarak söylenir. Kısa ve destekleyici kelimelerdir. Tek başına bir anlamı olmak zorunda değildir. Örnek;
Hak ettiğim bu tabi ki, yok hiç rakip (yok, hehh)
Sıfırdan yüze çıkış temiz, yok hiç panik (maw, maw)
Geçen sene köşede bekle köşe serin (brr)
Bu yıl altımda Porsche, üstümde Gucci benim (skrt, skrt)
Khontkar (Legal)
Rap şarkınızı yazmanız için dikkat etmeniz gereken esansiyel noktalar bu şekildeydi. Öte yandan daha başarılı ve özel işler ortaya çıkarabilmeniz için bir takım ek gereksinimler sıralayacak olursak:
Özgün olmak
İlham almak ile araklamak arasındaki farkı sanırım açıklamama gerek yok. Eğer sözlerinizi bir yerlerden olduğu gibi alıp şarkınıza eklerseniz, başarılı olma şansınız oldukça düşer. Başarılı olsanız bile, günün birinde bu sözlerin nerden geldiğini insanlar keşfederler ve zor duruma düşebilirsiniz. Google sağolsun.
Bulutsuzluk Özlemi'nin eski bir şarkısında dediği gibi; 'sözlerimi geri alamam, yazdığımı yeniden yazamam, çaldığımı baştan çalamam, bir daha geri dönemem' :)
Eleştirileri gözden geçirmek
Direk kabul etmek demedim bakın, gözden geçirmek dedim. Yani sizin o anda göremediğiniz fakat karşınızdakinin gördüğü bir takım noktaları kalıplara sokmadan tekrar değerlendirin. Uymayan kelimeleri silmekten korkmayın, yenilerini kullanın. Bunu yazabildiyseniz daha da iyisini yazabilirsiniz demektir.
Yaşanmışlıklar ekleyin
Eğer yaşanmışlıklarınız varsa bunu mutlaka kullanın... veya yoksa da kullanın. Ne de olsa şarkınızı yazarken sadece kendi hikayelerinizi anlatmak zorunda değilsiniz. Başkalarının hikayelerini de konu alabilirsiniz. Buna 'storytelling (hikaye anlatımı)' denir. Bu husuta empati yapmak esastır. Sözlerinizin ya da şarkınızın bir derdi olmalı. Hatta bazı noktalarda derdinizin dokunaklı olması gerebilir ki, genelde bu durumda dinleyicinin kalbine dokunmayı başarabilirsiniz. Ne derler bilirsiniz, kalem kılıçtan keskindir.
Tekrar görüşmek dileğiyle! :)
Gokosoul
2 Yorum
hocam harika bir yazı eline sağlık.. su an gold lisans beat aldim yazmaya basladım.. vokal teknikleri falanda anlatırmısın çok işe yarar
hocam yazıda anlattığınız herseye bir bir dikkate alarak şarkı yazdım. başlangıç olarak fena olmadı sanki ama benim şarkı yazdığım beat maalesef geçende satılmış :) şimdi başka bir beat beğendim bu sefer hemen aldım ama :)) her neyse sağolun bakalım nasıl bir şarkı yapacağım saygılar
Yorum Yap